Когато малките предприятия започват да се занимават, често се фокусират върху това как да вкарат първата си група клиенти през вратата на техния магазин/офис. Те могат да разчитат на традиционни форми на реклама, като печатни реклами и пощенски кутии или дори големи знаци отстрани на пътя. Те могат да се доверят, че тъй като знаят, че предлагат добър продукт или услуга, това е само въпрос на време, докато клиентите ще намерят пътя си към тях.

Докато тази стратегия може да доведе до пробив на бизнеса, има по-добър и по-лесен начин. Малките фирми трябва да обмислят огромния пазар на перспективи онлайн. Никой малък бизнес, без значение колко нов, би трябвало да пренебрегне този огромен пазар.

Ползите от онлайн маркетинга

Групата потенциални клиенти, които се намират онлайн, е много по-голяма група от хора, отколкото вероятно ще можете да привлечете на местно ниво. Чрез дигиталния маркетинг можете да достигнете до огромна аудитория по начин, който е икономически ефективен и измерим.

Другите предимства на онлайн маркетинга включват:

Способността да взаимодействате с вашите перспективи и да научите точно какво търсят

Способността да се достигне глобален пазар

Можете да спестите пари и да достигнете до повече клиенти с по-малко пари, отколкото традиционните маркетингови методи

Опознайте аудиторията си и й позволете да ви познава лично, което може да ви помогне да създадете лоялност към марката

Можете веднага да проследявате отговорите на вашите маркетингови усилия

Присъединете се към нашата мрежа за членство и се свържете с връстниците, индустрията и възможностите

Отлагате ли дигитален маркетинг?

Защо бихте решили да отложите пускането на време и усилия в дигиталния маркетинг? Различни собственици на малки фирми могат да излязат с различни причини, за да избегнат тази форма на маркетинг, но в крайна сметка отлагането все още е отлагане.

Малките фирми понякога вярват, че нямат време или пари, за да бъдат конкурентни онлайн. Те смятат, че те могат само да се сблъскат с толкова много предизвикателства наведнъж и те все още изучават неразгадаемостта на бизнеса като цяло. Много от тях биха предпочели да приемат нещата бавно и да се придържат към една или две основни форми на реклама, като приемат, че техният бизнес ще се развива с течение на времето.

Те дори може да мислят, че най-добрата стратегия е просто да изчакате клиентите да се появят. Тъй като те са малък бизнес, те могат да мислят, че се нуждаят само от малък брой клиенти.

Това не е ефективен подход. Никога няма гаранция, че вашият бизнес ще привлича клиенти само чрез съществуващи и дори да е така, може да не привлечете толкова клиенти, колкото е необходимо, за да направите бизнеса си печеливш.

Вашите клиенти са онлайн!

Ако сте избягвали дигиталния маркетинг, това е така, защото мислите, че просто не сте готови? Смятате ли, че просто се нуждаете от известно време, за да се установите и тогава ще разберете цифровия маркетингов ъгъл?

Проблемът с този подход е, че вашите клиенти и потенциални клиенти вече са онлайн. Точно сега. Today. Има голяма вероятност те вече да търсят работа като твоя, но ако те не могат да ви намерят лесно, те вероятно ще изберат някой друг.

Това е начинът, по който хората правят бизнес днес. Когато някой има интерес към бизнеса ви, независимо дали е във вашата ниша като цяло или е любопитен за вашата марка, първото нещо, което ще правят, е да научите онлайн и да видите какво може да научат за вас.

Те очакват да ви намерят там с уебсайт и социално медийно присъствие. Те могат да търсят отзиви, за да могат да научат какво казват другите хора за вашата фирма и дали това е добро място за правене на бизнес.

Ако потенциален клиент не може да ви намери онлайн, той може да заключи, че вашият бизнес изглежда не е легитимен. Има много добър шанс, че много от тези перспективи може да решат да не вземат бизнеса ви сериозно и те бързо ще се насочат някъде другаде.

След като са взели това решение, вероятно няма да се върнат.

Вашите състезатели са онлайн

За да бъде вашият бизнес успешен, трябва да обърнете внимание на това, което вашите конкуренти правят и да се учат от него. Помислете за вашите конкуренти не само като някой, когото планирате да победите, а като хора, които имат нещо да ви научат.

Когато погледнете какво правят вашите конкуренти, ще получите представа какво работи и какво не работи. Най-вероятно, независимо от вида на бизнеса, в който се намирате, вашите конкуренти са създали уеб присъствие. Какъв вид съдържание използват? Дали са блогове, или използват ли много графики и видеоклипове?

Как комуникират марката си и какво ги прави уникални? Колко добре се ангажират с аудиторията? Смятате ли, че можете да направите по-добре? Не можете да не участвате в състезания в цифровия свят.

Ако вашите потенциални клиенти започват да търсят бизнес, подобен на вашия и са в състояние да намерят уебсайта на вашите конкуренти, но не вашите, вашият бизнес дори не е в движение. Вашите перспективи не могат да ви изберат, ако не знаят за вас. В този сценарий вашите конкуренти току-що се състезаваха пред вас, независимо дали имат ефективен уебсайт или ясно послание.

Бъдете достъпни за вашите клиенти

Ясно е, че в днешния дигитален свят първото място, в което средният потребител търси това, което иска, е онлайн. Какъвто и да е продукт или услуга, които те търсят, най-вероятно ще започнат да търсят в Google. Ако нямате никакво присъствие онлайн, няма да бъдете намерени и не можете да се състезавате.

Ако имате онлайн присъствие, но вашите конкуренти са по-лесни за намиране и се намират на първо място, все още може да не се намери изобщо. Освен създаването на уебсайт, оптимизирането на търсенето на двигатели за обучение е стратегия, която може да ви помогне да се движите пред конкурентите си само като първото име, което перспективата намира в Google търсене с ключови думи, които могат да ги доведат до бизнеса ви.

Обикновените въпроси, които вашите потенциални клиенти биха искали да получат бързи отговори, трябва да бъдат лесно откриваеми онлайн, като например къде се намирате, какви са вашите часове и какво сте специализирали. Като разгледате уебсайта си и сайтовете на конкурентите си един до друг, вашите перспективи да можете да сравнявате часове, цени, специални оферти и др.

Ето защо е наложително да знаете какви са вашите конкуренти. Вашите перспективи вече проверяват както вас, така и вашите конкуренти. Те вече ви сравняват един срещу друг. Какво откриват те?

Нека клиентите ви дойдат при вас

Помислете за дигиталния маркетинг като начин да станете достъпни за хората, които се опитвате да достигнете, за да предлагате продуктите и услугите си. Обхватът на бизнеса ви може да достигне далеч отвъд стените ви. Вие сте в състояние да привлечете много по-голяма аудитория, отколкото може би бихте могли само с кетъринг към местните перспективи.

Чрез създаването на уеб присъствие вашият бизнес е отворен за бизнес, дори когато е затворен. Можете да създадете атмосфера, в която вашите клиенти могат да идват при вас всеки ден или през нощта.

По тяхно удобство, клиентите и потенциалните клиенти могат да ви изпращат имейли с въпроси, да правят покупки и да преглеждат инвентара ви. Потенциалните клиенти, които нямат никакъв начин физически да идват при вас, все още могат да правят бизнес с вас, независимо дали са ограничени от инвалидност, транспорт или просто живеят твърде далеч.

Опознайте целевата си аудитория

Дигитален маркетинг ви позволява да се ангажирате с вашите перспективи. Можете постепенно да ги опознаете и какво се надяват да намерят. На социални медии или на блог можете да започнете разговор. Проведете проучване или опитайте да ги опознаете. Обърнете внимание на техните коментари или на отговорите им в проучванията.

Чрез взаимодействието с хората дигитално можете да започнете да разбирате какво търсят. Къде е болката им? Какво ги пази през нощта? Какви решения можете да им предложите? Вместо да се опитвате да познаете, дигиталният маркетинг ви позволява инструменти и методи за разбиране кои са вашите клиенти.

По този начин започвате да изграждате връзки с клиентите си. Ставате много повече от бизнес. Вие ставате доверен партньор. Хората са много по-склонни да купуват от бизнеса, от който вече са купили.

Няколко форми на реклама са толкова рентабилни, колкото дигиталния маркетинг. Малките предприятия често се опитват да направят възможно най-много на малък бюджет. Много форми на дигитален маркетинг ви позволяват да комуникирате с вашата марка и да достигнете до широка целева аудитория дори когато бюджетът Ви е много стегнат.

В сравнение с рекламите по телевизията, радиото или чрез директна поща, цифровият маркетинг струва значително по-малко и достига до много по-широка аудитория едновременно. Използването на дигитален маркетинг за насърчаване на малкия ви бизнес ще ви помогне да имате много по-голям шанс за бизнес успех.